Friday 21 February 2014

Kuih Koci Yang Lazat Lagi Berkrim

Salam semua...sihat-sihat belaka yer? Biasalah bila dah sampai hari jumaat, mood nak buat keje semua dah kelaut. Dah lepas solat jumaat nanti lagi lah, boleh dikatakan 99.999% semua dah tak buat kerja. Kalau boleh nak menyembang and bergosip sampai waktu balik. Ada pulak bos yang berhati kejam kan, lagi 10 minit nak balik baru nak panggil meeting, mintak report tu report ni. Aku pun pernah kena beb, time nak balik kerja time tu jugak dia panggil buat meeting, sekali kul11 malam baru abis. Terus spoil mood nak berseronok malam minggu. Tapi takper, aku akan cuba sedaya upaya untuk menaikkan mood malam minggu korang, dengan berkongsi sikit satu resepi paling dasyat, iaitu Kuih Koci Yang Lazat Lagi Berkrim, gitu... Tengah-tengah bulan macam ni, mesti ramai yang melepak je kan dekat rumah, daripada melepak tak tentu hala, baiklah masuk dapur kasi berasap sikit, ada jugak faedahnya.

Kejadian membuat kuih koci ni berlaku dalam minggu lepas, tengah syok marathon layan The Blacklist, sekali wife aku tanya, "bro...lu tak rasa nak mengunyah paper ker? kopok ke...jajan ke...takkan nak layan movie teguk air kosong je"... Betul jugak cakap wife aku, mana syok layan movie mulut tak kunyah paper. Paling kurang pun ada lah burger daging double cheese special dengan teh ais. Tak boleh jadi ni, so aku pun membentangkan idea untuk buat kuih, sebab nak lain sikit malam ni. Tak kisah lah kuih pape pun, janji kuih. Wife aku pun balas, "idea lu memang brilliant,  wa suka lah"...jadi, kitorang pun start mengelistkan kuih-kuih yang rasa macam senang nak buat and tapi sedap. 1:donut - boring. 2:karipap - dah makan time breakfast pagi tadi. 3:roti jala - ni macam boleh nak diterima. Sekali cari acuan tak jumpa, dah hilang agaknya, next! 4:?? Masa ni aku cakap nak makan kuih yang dalam daun pisang, pernah makan time kenduri rumah kawan kitorang. Wife aku pun blur, sebab aku bukannya nak ingat sangat nama-nama kuih ni. So wife aku pun tanya mak dia, and dimaklumkan kuih yang aku nak makan tu dikenali sebagai Kuih Koci. So berbekalkan panduan dan pedoman dari mak aku, kitorang pun list kan barang-barang yang patut dibeli.

Pukul 9 malam.
Dah macam masuk Amazing Race pulak rasa, kitorang keluar rumah pergi beli bahan-bahan dalam kul9 malam. Target sebelum kul12 malam semua dah siap. Antara bahan-bahan yang diperlukan:

1. Tepung pulut
2. Tepung pulut hitam
3. Gula pasir
4. Gula melaka
5. Kelapa parut
6. Pati santan
7. Daun pandan
8. Daun pisang

Dalam list dekat atas tu, yang takde cuma tepung pulut hitam, kelapa parut and daun pandan je. Yang lain semua tersedia dekat dapur, so cepat lah sikit sesi shopping menyoping kitorang.

Pukul 9.15 malam
Time ni aku and wife aku dah get ready dekat dapur, bersiap sedia untuk menyatu-padukan bahan-bahan tadi supaya menjadi kuih koci. First sekali kena buat inti dulu, sebab part ni lama, nak kena masak bagai. Tugas aku biasalah, kacau mengacau, hehe...
  • Mula-mula, ambil kuali sambil nyalakan api, cewah... Kalau api tak menyala, tahun depan pun tak siap lagi kuih koci ni. kan...kan...
  • Taruk air beserta secawan gula pasir and beberapa ketul gula melaka.
  • Masukkan jugak daun pandan sekali. Biar semua jiran tetangga bau yang time ni aku tengah masak something.
  • Pastu kacau and kacau sampai semua dah hancur and sebati. 
  • Bila dah nampak macam dah sebati, terus masukkan kelapa parut. 
  • Kacau and kacau lagi sampai lah dah nampak macam kering sikit. 
  • Bila dah nampak kering, tutup api and biar jer sejuk atas dapur tu.


Occay, part inti dah setel. Now untuk buat kulit luar pulak or nama glamor dia Doh. Kalau nak diikutkan, time aku dok kacau mengacau gula tu, wife aku dah prepare buat doh, so dapat jimat banyak masa.

Untuk buat doh senang jer, campurkan tepung pulut and tepung pulut hitam sambilkan masukkan air ciput-ciput biar sampai sebati macam gambar bawah. Resepi orang tua-tua kan, kebanyakannya senang-senang jer nak buat.


Bukannya complicated pun, tepung pulut, tepung pulut hitam, air, tu je. Mula-mula aku ingat nak lah tolong wife kan, nak tunjuk sikit aku ni seorang yang romantik gitu. Sekali kena halau, wife aku suruh setelkan pasal daun pisang sebab belum potong lagi. So aku pun ambik pembaris, ukur dalam 10 cm x 10 cm, gunting. Lepas gunting kena layur dulu, kalau tak layur, nanti susah nak lipat sebab keras. 


Pukul 10 malam
Lebih kurang time ni, aku dah duduk bersila depan tibi untuk part menguli buat kuih koci ni. Kuali yang ada inti tadi pun aku bawak sekali, sebab kiri kanan tangan aku main dengan minyak, so tak dapatlah nak ambik gambar. Untuk uli doh untuk masukkan inti, tangan kena ada minyak tak mo bagi melekat/melekit. Setengah orang pakai plastik, tapi aku pakai tangan je, baru syok sikit. Feel tu penting, hehe...

Hasil kiraan aku, dapatlah dalam 30 biji. Terer jugak aku uli, make sure jangan letak banyak sangat inti, takut nanti tak jadi kuih koci. Macam mana aku nak explain pun taktau, kalau korang buat, mesti faham maksud aku ni.

Lepas siap uli masukkan inti semua, dah nampak bentuk kuih koci dah, then aku rendamkan dalam air panas kejap. Tak sampai 10 saat pun, nampak terapung jer terus angkat masukkan dalam pati santan pulak. Pati santan ni wife aku prepare adalah masukkan sikit garam, biar ada rasa sikit.

nampak tak...nampak tak...

Lepas masukkan dalam pati santan, ambil daun pisang yang dah siap layur tadi, taruk sebiji kuih koci and taruk jugak satu sudu pati santan tu, biar lagi berlemak masa masak nanti. Then balut macam bungkus nasi lemak. Ni arahan dari mak aku, so kitorang pun ikut jelah. 


Lepas dah balut semua, nak buat apa lagi, terus kukus lah. Nak menjimatkan masa, masa tengah dok sibuk menyibuk tadi, aku dah panaskan siap-siap air untuk kukus ni. Apa susah, ambil periuk kukus, taruk air and panaskan api. Bila dah sampai part ni, aku rasa lega sangat, sebab tak lama lagi dah boleh makan. Kukus pun tak lama, dalam 15 minit jer.

get ready untuk kukus...

Selepas 15 minit

tadaa...!!

Pukul 11 malam lebih sikit
Tak sangka betul, dalam 2 jam jer untuk siapkan 30 biji Koci Yang Lazat Lagi Berkrim ni. Hasilnya amatlah memuaskan, sebab even 30 biji, aku rasa macam tak cukup, ahaha... Bila dah siap semua, baru sambung balik layan The Blacklist sambil mulut mengunyah kuih koci. Disaat lidah bersentuh dengan inti, serius wa cakap beb, sangat sedap! Tak percaya...kenalah buat sendiri, hehe....

Wassalam.



27 comments:

  1. Memang mengundang betul lah kuih koci ni. Dah lah gambar step by step, rasa nak buat sekarang juga. Part mengukur daun pisang tu memang xboleh blah, siap guna pembaris gitu. Dapat tips baru, aku xpenah lagi buat style rendam dalam pati santan tu. Nak cuba lah step ko ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jangan tak bibie, hehe...taruk pati santan lagi menarik bibie, berlemak lagi rasa kuih koci ni...

      Delete
  2. Masyaallah.....
    jadi gak kuih koci korangs
    aku salute aa tabik sungguh ngan suami isteri ni
    secepat kilat dah siap
    mesti sedap
    bila lah nak bagi aku rasa ni erk orha HAHAHAHA
    ouji puji merelip!!!! P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi dila...resepi karipap hang pun tak bagi lagi, shidah ada cakap ritu, hang buat memang terbaik. nanti bila-bila boleh kita buat sistem barter, hehe...

      Delete
  3. Sedap, buleh berniaga nih...packing pun cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. packing ni salah cik viva, sebab taktau packing sebenar, packing je cara bungkus nasi lemak, janji boleh kukus and makan...

      Delete
  4. Ya Allah nampak sedap gile weh...ajak la aku mai umah ko..leh ko buat koci tu.aku suka kuih2 tradisional ni..ya ampunnnnnn

    Nak try buat jugak la nanti hew hew hew

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...takper na, nanti bila-bila aku ajak hang mai umah aku. aku pun suka kuih-kuih tradisional ni, senang nak buat, yang penting sedap pulak...

      Delete
  5. Bolehlah aku order dengan Orga bila ada jamuan nanti... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk diri sendiri lepas la pak lang mie, nak buat untuk orang lain macam tak berani pulak, hehe...

      Delete
  6. Assalam Yeop

    Ghajin nyeeeerrr memalam bute ke dapor...dan makaannnnnn.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lapor kak, ke dapor la jawab nyer...

      Delete
  7. Ingatkan kuih kuaci rupanya koci cam betuk koci mesin jahit ek ehhh ye ker
    Part menguli ti Jm x pahsm coz tgk tepung dh siap d uli warna putih bila dh isi inti jadi warna kehitaman ni la akibatnya klau x pandai masak baca resipi pun x pandai. Ehhh perlu ke nk ukur ngan pembaris bagai tu?

    Kuih yg simple 2 jam siap klsu jm yg buat sorang2 ni mahu esok pg baru boleh mkn tp yg pasti bila tgk pic last tu meleleh air lir ni ha dpt rasa lemak berkrim tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je jm nak uli, lepas letak inti dekat doh tu, balut pastu uli dengan tangan kasi jadi bulat, gitu...

      kenalah guna pembaris, nanti ukuran tak sama, hasil kurang memberangsangkan, alang-alang buat, biar perfect :)

      resepi orang tua-tua jm, sure jm pun boleh buat jugak, malas dengan rajin jer, hehe...

      Delete
  8. Amboiii........ pandainya Orga, biar betik memalam kau dok uli kuih koci

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah mengidam katanya mekda, layan jela, hehe...

      Delete
  9. hahaha.... entri ko ni memang sgt lucu tapi penuh info! plus bikin gua meleleh ayaq lioq tgk kuih koci lemak berkrim tu! hahaha
    harus cuba buat ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang jangan puji lebih-lebih farel, nanti ada orang terangkat pulak, hehe...

      Delete
  10. oi sedapnyerrrrrrrrrr! aku suka kuih ni! sejak dua menjak ni aku rajin gak masak tapi berasaskan itali la hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu mengandung macam ko ni biqque, selera macam-macam sungguh...

      Delete
  11. bro, wa rasa terliur dgn kecomelan kuih koci ini. siyes bro. ini adalah kuih kegemaran wa bro. adoyai bro. nape lu tak buat lebih sikit bagi wa. ini tidak adil!! hahahahaha. nnt wa try buat la bro. terror la bini lu bro.
    (wa baca entry lu, wa tergelak sorang2 je bro. kelas sgt bro! sampaikan terikut2 pulak wa lu tu. hahaha. mahap terkasar bahasa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...ok je sue, kekadang bergurau senda apa salahnya...peace!

      Delete
  12. eh entri ni boleh makan ke? benci tau hahaha... dah tukar konsep ke blog ni, baru je nak usha2 tempat2 best kat blog ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama hang tak share resepi baru-baru wan, aku pun hupdate la pulak, ahaha...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...