Resepi Turun Temurun Gulai Batang Pisang
1. Pastikan anda memakai pakaian sukan. (apron tidak diperlukan pada waktu ini)
2. Sediakan Golok atau Parang.
3. Cari pokok pisang yang sihat. (seperti gambar dibawah)
Bagi yang belum kenal, ini adalah pokok pisang.
4. Sila pastikan pemilihan pokok pisang adalah yang sudah berbuah, kalau masih muda, jangan kacau dia.
Kalau berjumpa pokok pisang yang sedang berbuah seperti di atas, alangkah beruntungnya, sebabnya boleh terus ambik satu pokok. Batangnya diambik untuk dijadikan bahan untuk membuat gulai nanti, buahnya diambik untuk dimakan, manakala daunya diambik dijadikan pembalut kuih muih atau pelapik nasi lemak.
Cekodok! Orang kL panggil jemput-jemput...hasil dari buah pisang tadi.
5. Setelah pemilihan dibuat dengan adil dan saksama, maka...tebanglah pokok pisang tersebut dengan golok or parang yang dibawa tu, hatta, jatuhlah ia menyembah bumi.
6. Okay, ini salah satu part yang penting. Dengar baik-baik yer! Make sure, pokok yang ditebang tu adalah pokok pisang dan bahagian dalam dia berwarna putih berseri dan tidak berbau busuk.
nampak tak, putih kan...
Kalau berbau busuk, cari pokok lain, sebabnya dikhuatiri yang berbau busuk tu batangnya sudah buruk dan berkemungkinan dimakan ulat.
7. Kupas kulit batang patang pisang tersebut.
Cara kupas or kopek kulit batang pisang.
7(a). Ambil parang atau golok, toreh batang pisang tersebut dari bawah ke atas atau sebaliknya macam gambar dibawah.
Buat satu line sahaja supaya nampak berseni sikit.
7(b). Kemudian, dengan menggunakan jari jemari anda, pada bahagian ditoreh tu, lakukan seperti anda sedang memecahkan sebiji telur.
Amat mudah bukan.
7(c). Asingkan lapisan demi lapisan sehinggalah bertemu dengan bahagian yang amat lembut dan berwarna putih. Jari anda pasti boleh merasa sendiri perbezaan kulit batang pisang dengan umbutnya.
tadaa...ini lah hasilnya.
umbut batang pisang
8. Masukkan dalam guni atau karung.
9. Ohh...jangan balik lagi, macam mana dengan sampah yang terhasil tu?
how? how?
ambil troli dan buanglah ditempat pembuangan sampah yang sah.
10. Potong senget setiap umbut batang pisang tersebut kemudian bersihkan sampai bersih. Dekat sini aku tak berapa nak faham sangat, apa motif untuk potong senget sebenarnya. hm~...
12. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar (ni lah maksud aku belajar separuh jer sebab aku taktau apa yang Kak Piah kisarkan) sekali dengan daun kari dan kulit kayu manis bagai.
13. Next, tuangkan santan dan kacau or gaul supaya sebati. Kelapa yang dijadikan santan pun diambik dari pokok sendiri tau, jarang mak aku beli dekat kedai.
14. Kacau dan gaul lagi sehinggalah daging kambing dan batang pisang tersebut lembut. Macam mana nak tau daging kambing dan batang pisang tersebut lembut? Merasalah caranya. Kalau tak cukup satu sudu, ambik semangkuk. Kalau terkurang garam ker, tambah sampai secukup rasa. Bila dah puas hati, biarkan mendidih selama 5 hingga 10 tahun, eh silap, 5 hingga 10 minit jer :)
15. Padamkan api dan hidangkan.
Jemput makan yer...
Roger and out.
AJ penah makan kat kampung dulu....
ReplyDeleteTpai kat Kl macam susah nak dapat batang pisang......
Mak pun tak penah masak...
Serious baca entri ni tergelak2 AJ dari intro nya tu.....
Hehhehe.....
Orga boleh buat buku resepi ni.....
a'ah kan aj, tak pernah jumpa lagi dekat pasar malam or pasar borong orang jual batang pisang, kalau terhingin, memang kena cari sendiri jelah...
DeletePERGH! ANAK CIK PIAH sungguh beruntung
ReplyDeleteaku merasakan macham mashuk kat BLOG CHEF WAN lah Fullak ni Orga!!!
|Cayalah....gulai batang Fisang ni memang Fofular dari tangan urang lama lama macaem CIK PIAH ni
lepas ni apa lagi jamulah aku ngan SR makan batang Fisang ni
hehe...mana boleh lawan chef wan dila, tengok dia potong sayur dengan bawang semua, pejam mata jer. aku ni, selalu pengacau jer dekat dapur, hehe...takpa, nanti aku terer, aku buat untuk ang dengan SR hokey :)
Deletemang ai.. ko ni dah jadi chef plak ni weh.. sodap nampak eh daging2 lomak nu haaa..kambing plak tuh.. ade mari! xle pandang sll. kang pitam! ahaks.. weh dap dap! bab2 pisang2 ni aku tak mkn la. dr jantung nye, btg nye, pisang2 nye skali mak n nenek aku lyn smpi skrg. klu dpt dibeli nye kat pasar tuh jadi 1 kemenangan pada dorang. sbb susah nak carik.. klu kat kg senang je la kn? ni kat seremban, xla kg sgt dah jadi nye. tapi pada aku belum la lagikkk.. cuma kalau2 btg keladi ke, rebung ke aku lyn laaa..
ReplyDeletehehe..chef separuh resepi beb, mana laku...dekat kampung memang senang nak dapat barang-barang cam gini, kat area bandar, payah sikit la. tapi banyak pilihan lain lg yang lebih sedap. keladi aku kurang sikit, tapi kalau rebung, jeling menjeling jelah dengan periuk nasi, haha...
DeleteYa Allah En Orga telah buat saya terliur ni. Lama giler tak pekena. Serious memang sedap gulai batang pisang ni. Sapa tak cuba rugi^^. Tak silap gulai ni famous dekat Kedah especially kat Baling. Tapi nak siang batang pisang ni kena ada skill sebab kadang2 bila dah masak serat dia tu bole terbelit kat anak tekak, tapi dek sedap punya pasal hantam saje hehehe^^
ReplyDeleteGOODLICIOUS ENTRY^^
tu la, kalini en orga jadi chef kejap, pastu ajar orang resepi tak lengkap, hehe..betul tu anak mama, siapa tak try memang rugi, dap woo...bukan setakat baling jer anak mama, kodiang, konerang pun glamor jugak tau. pasal siang tu lah yang kak Piah ajar betul-betul, kalau salah nanti, jadi 2 keja pulak nak kena siang sekali lagi masa basuh nanti...
Deleteapasal la aku baca entry ni pagi-pagi buta aa??
ReplyDelete* lambat lagi waktu berbuka ni. adehhh
ala PM, ko puasa ker? sorry sesangat, aku tak berniat untuk melukakan hatimu, cewah~...sabo jelah :)
Deletepergh da mcm chef ar..
ReplyDeletetak pernah makan pun Gulai Batang Pisang nih..
tapi tgok pada gambar nih..mcm sedap..lagi sedap kalau Orga yang buat..hahahah
terima kasih ena (sambil kembang hidung)...kalau saya ditunjukkan jalan yang lurus, mesti menjadi kalau nak bab masak-masak ni, hehe...
DeleteKah kah kah...lawak le...yang tolak troli tu lagi lawak. Memang berkesanlah kempen kebersihan itu.
ReplyDeleteGulai batang pisang masak dengan kerbau meriah di utara pada musim kenduri kawin!
Kalau di Perak umbut nyor adalah menu utama pada hari kenduri kawin.
Apasal resepi ni separuh je? Secret resepi ek?
hehe...bawak troli pun kena ada style akak, kempen pun kempen jugak, hehe...
Deletedaging kerbau saya lebih suka masa itam, tapi batang pisang pun kalau sedap, layan jer.
ops...terjadi secret resepi pulak kak, maybe tulah gamaknya kak Piah tak bagitau kot, hehe...
Tak pernah makan..selalu dengar, ingat gulai batang pisang ni saja je di reka namanya, tapi tak boleh makan..ishish..kesian betu. Boleh lah cuba ni.
ReplyDeletewaduh~...rugi tau aini tak merasa gulai batang pisang, asyik makan kentang jer, sekali sekala bertukar arah angin apa salahnya kan..
Deleteowhhh mcam kari2 ek.. saya pernah makan die buat gulai lemak cili api.. tapi ni memang utara punye dish kan.
ReplyDeletegulai lemak cili api dengan masak lemak cili api sama kan...tak pernah lagi merasa yang masak lemak punya, bolehlah suruh kak Piah buat nanti, kekeke...
Deletehaiyarkkkk sama la.. haha
DeletePernah makan gulai umbut pisang...sedap !!!. Sama ek dgn gulai batang pisang ?
ReplyDeletesamalah tu akak...batang pisang yang saya kopek tu tak boleh makan, umbutnya saja yang dibuat gulai, sedap kan :)
Deleteterlioqnya tengok gulai ni...
ReplyDeletekalau balik pedu baru buleh rasa...
masa kenuri kawen, depa selalu buat gulai batang pisang ni...
ahaha...itu semestinya ms arween, sama jer dengan kiter, ehehh...
Deletesoalan, satu batang yg kecik tu adalah hasil dari sebatang pokok kah? kiranya berbatang2 pokok la kena tebang??
ReplyDeletegambar ko nampak sungguh sedap sampai menceceh2 air liur aku...
betul tu biqque, satu batang yang kecik tu hasil dari sebatang pokok jer. so, memang banyak jugaklah yang aku tebang. kebanyakan pokok pisang yang tak berbuah...kan sekali jer diorang berbuah, pastu biar tumbuh anak, dah ada anak pokok, tebang jelah..
Deleteahaha...takper, nanti boleh try kalau ke utara sinun :)
amboi sedapnya tgk gulai tu. nasib baik baru lepas makan jea ni.
ReplyDeleteboleh pulak ajar separuh2 yea.hehe
hehe...setakat tu jer tau nik, nak buat macam mana. nanti dah terer, ajar lagi separuh :)
DeleteSalam Yeop
ReplyDeleteAish....akak merasa bila ada kenduri di kampung2 jer....memang sodap....
rasa nak tebang pisang jer hujung minggu ni, tapi resepi tak dak.....
apa no hp kak piah..anak kak piah tu tak leh pakai langsung.....tahu menunjuk jer...
jangan macam tu kak yong, sian saya tau, tebang pokok pisang sayalah, buang sampah saya juga, kopek buah kelapa nak buat santan pun saya jugak, semua keje yang susah-susah mesti kak Piah suruh saya buat. kasihani lah daku, huhu~...
Deletetakper akak, tunggu time cuti umum banyak sikit, mesti ada orang buat kenduri lauk gulai batang pisang nanti, hehe...
amboiii pandainya Orga....... eh betul ke kau yg buat semua ni... Orga, nak percaya ke tidak ni..
ReplyDeletemana ada aku buat semua shidah, part aku sediakan batang pisang, daging and santan, yang lain-lain tu kak Piah yang buat, maklumlah...nak turunkan ilmu konon :)
DeleteOrga
Deleteaku ada email kat kau.... nanti tengok eh...
thanks shidah, jasamu dikenang hokey :)
Deletepergh serius terliur tgk bnda ni..haha...klo kndri kat area2 kedah byk ni..
ReplyDeleteKat tempat KA panggil Gulai umbut pisang, mmg feveret bila ada kenduri kendara. KA kalau makan nasik tolak tepi tapi umbut pisang tu leh makan semangkuk hehehe. Dan ada juga yag buat dgn daging ayam. not badlah mmg sedap !
ReplyDeleteyeke kA...memang terbalik pulak dengan style orang sebelah utara kedah sinun, kitorang memang panggil gulai batang pisang. ada jugak yang buat dengan ayam, tapi bagi saya rasa kurang kaw sikit ler, hehe...
Deletekampung saya pun masak daging dgn batang pisang bila time kenduri kendara. Maklumlah org utara
ReplyDeletesamalah kiter nieda, hehe...
Deleteperghhh....nampak sedap tak terkata!menarik dan memang tertarik nafsu nie....
ReplyDeletetakper cik kamoo...lepas ni, bolehlah cuba buat sendiri nanti :)
Deleterasanya pernah makan mase kecik2 dulu kot sbb tinggal ngan arwah atok nenek. tapi kt KL ni mane la nk dpt. org zaman skang ni mmg x mkn lauk2 kampung camni. tapi sedap kan! nak try la soh abah g amik batang pisang kt kebun dia nnt. thanks sharing!
ReplyDeletememang pun sue, dekat kL ni memang tak dapatlah, susah nak jumpa. tapi ok jugak camtu, balik kampung baru dapat merasa, baru feel sikit balik kampung tu, hehe...sedap kan :)
DeleteSantapan wajib kenduri kat Baling. :)
ReplyDeletekonerang pun sama, hehe...
Deletesaya baru makan semalam...buat di rumah..untuk jamuan makan2...eh saya link entry awak nie ke entry saya ye...
ReplyDeletememang sedap gulai batang pisang nie..saya lebih suka makan saja..hehhee