Monday, 17 March 2014

Geisha Edition: Maiko Mameharu, Maiko Tsuruha & Maiko Eriha

Salam semua...amacam, dapat grab trip best-best tak dekat Matta Fair semalam? Aku dok umah jer, bukan apa, dah lama sangat tak hujan, semalam pulak tetiba hujan turun lebat, so aktiviti tarik bantal lah jawabnya. Wokey, entry kalini aku nak menstorykan pasal Geisha pulak. Kebetulan aku baru dapat maklumat semalam, di mana dalam beberapa gambar Geisha yang aku shoot masa ke Japan dulu, ada orang yang kenal diorang. Excited pulak aku, sebabnya time aku shoot dulu, main taram jer mana-mana Geisha yang aku jumpa. Bila dah kenal muka, dapat tau nama lagi, aku pun start menelaah Google and banyak sangat info pasal diorang. Macam artis pulak jadinya...untuk rujukan, bawah entry pasal Geisha yang aku tulis dulu:

http://skampung.blogspot.com/2012/05/japan-kyoto-part-2.html

Maiko Mameharu


Ni lah rupanya Maiko Mameharu. Nanti aku tunjuk wajah dia tanpa make-up. Tujuan aku upload gambar atas just untuk share dengan orang ramai, pengalaman masa aku dekat Kyoto area Gion. Sekali ada orang komen yang ini adalah Maiko Mameharu and masa aku ambik gambar dia pulak adalah special moment di mana time ni dia dalam proses pertukaran dari Maiko ke Geiko. Ini adalah discussion kitorang:


Maiko Mameharu tengah dating

The exact date aku shoot gambar Maiko Mameharu adalah 14 March 2012 dekat Gion area. Now aku rasa excited sangat, perasaan tu rasa macam dapat ambik hadiah atas stage sebab dapat nombor satu dalam kelas. Sebab after this, Mameharu dah bukan Maiko lagi. Bila dah jadi Geiko, pakaian and make-up bagai dah tak sama. And yang paling penting, aku tau siapa watak dalam gambar ni. Ni yang buat hati aku lagi berkobar-kobar untuk merepeat balik trip ke Japan, mungkin boleh jumpa dengan Mameharu somewhere. Seperti yang Sakura cakap, info yang aku baca jugak sama, di mana Maiko Mameharu dah retired sekarang ni. Bawah adalah gambar-gambar Maiko Mameharu dari google termasuk gambar dia tanpa make-up:

source: google

Maiko Tsuruha


Ini pulak adalah Maiko Tsuruha. Aku tau nama dia pun dari Floatingsakura jugak, and rasa bertuah sangat dapat shoot pic Maiko Tsuruha ni, sebabnya, dia siap ada Documentary sendiri perjalanan untuk menjadi seorang Geisha. Boleh layan cerita dia dekat youtube kalau rajin (http://www.youtube.com/playlist?list=PL38FF18E92E137BE5).
 

Seingat aku, masa tengah pusing-pusing area Gion, tetiba ada orang jerit nampak Geisha, and dia adalah yang pertama aku shoot. Ikut entry aku yang dah tulis tu, masa tu, Maiko Tsuruha tengah berjalan dalam satu kumpulan, and ada lagi seorang Maiko iaitu Maiko Eriha. Disebabkan kitorang ramai-ramai tengah shoot gambar dia, so dia pon posing ayu-ayu gitu untuk kitorang. Apa lagi, terus aku tekan butang snap sampai lenguh jari-jari. Dari info yang aku baca jugak, setiap Geiko or Maiko ada nama tersendiri and nama diorang tak akan sama di antara satu sama lain. Perbetulkan aku kalau aku silap. Sekali lagi, aku rasa bertuah sangat sebab berpeluang ambik gambar diorang. Bukan apa, perasaan tu berbeza bila shoot pics orang yang kenal and tidak, lebih appreciate gitu... Bawah pulak adalah gambar-gambar Maiko Tsuruha dari google termasuk gambar dia tanpa make-up:

source: google

Maiko Eriha


Yang pakai kasut tinggi 5 inci inilah merupakan Maiko Eriha. Dibelakang tu pulak adalah Maiko Tsuruha. Inilah kumpulan yang aku citer tadi. Pada masa aku shoot gambar ni, Maiko Eriha cuma berumur 17 tahun, and antara yang paling muda dalam family Geisha. Sebab tu dia nampak macam special sikit layanan. 


Pendapat aku sendiri, aku agak pakaian Maiko Eriha ni ada maksud tersendiri. Sebabnya, orang lain dapat teka nama padahal aku post gambar belakang badan jer, and diorang dapat teka dengan betul nama Maiko Eriha. Bila aku search dekat google Maiko Eriha, result shows sejibik macam aku ambik gambar. Tapi tula, kebanyakan gambar aku yang aku ada, semua belakang badan Maiko Eriha ni, nampak sangat pemalunya. Takper, ada chance, next time nak shoot depan-depan, hehe...macam biasa, bawah adalah gambar-gambar Maiko Eriha dari google termasuk gambar dia tanpa make-up, tapi gambar tak berapa nak clear sangat, sorry:

 source: google

---------------------------------------------------------------------------------

Kepada member-member yang akan ke Japan especially yang akan singgah Kyoto, jangan lupa visit Gion area. Kalau boleh pergi petang-petang sikit, cahaya elok untuk shoot gambar diorang. Untuk ingatan, diorang ni macam chipsmore, kejap ada, kejap hilang. So pandai-pandai lah kejar mengejar dengan diorang nanti. Jangan lupa check jugak apa event yang akan berlangsung dekat area Gion or sekitar Kyoto, untung badan dapat shoot ramai lagi Geisha. Wokey, sampai sini saja, see you again Geiko Mameharu, Maiko Tsuruha and Maiko Eriha. Peace!


Wassalam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...