Tuesday, 25 December 2012

Overall Budget - Phuket

Alhamdulillah, lega rasa harini, sebabnya semalam aku baru habis presentation Progress Report untuk current semester, fuh~...Sejak seminggu lepas, aku asyik makan tak lena, tidor tak basah, mandi tak kenyang semata-mata risau pasal presentation nih. Pastu balik lambat, almost midnight baru aku sampai rumah, dalam lab tu pulak, aku and the gang jer yang ada. Biasalah...siapkan kerja last-last minit ni memang hobi aku pun, muahaha... Now aku dah free, yeay!! So, seperti yang aku gembar gemburkan dalam last entry, kalini aku nak citer pasal Budget ke Phuket ritu (15 - 18 Nov).


Overall Budget to Phuket


Nampak macam sikit mula-mula, bila tambah pi tambah mai, banyak la pulak yang aku belanjakan termasuk dengan flight tiket bagai. Macam biasa, flight tic mesti aku book dengan AA and hotel pulak dengan Agoda. Dah jadi habitat dah, taktaulah nanti kalau-kalau Malindo dapat buat promosi macam AA, bolehlah beralih arah ye dak, untung kita sebagai pengguna. So, meh aku catitkan budget aku ni, untuk bahagian pertama, kos sebelum ke Phuket and bahagian kedua, kos semasa berada di Phuket.

Bahagian Pertama

Airasia Return Tic to Phuket untuk 2 orang = RM386

Accommodation: Stay at Silver Resortel, Patong (4D/3N) = RM350

Total = RM386 + RM350 = RM736

# AA tic beli bulan March 2012
# Accommodation settle 2 weeks before departure.

Bahagian Kedua

Duit poket aku bawak ke Phuket (termasuk wife aku) sebanyak 7000 Baht, tukar dekat Money Changer dekat Kajang, rate 100 Baht = RM10.12. Untuk menggenapkan 7000 Baht, aku kena bayar RM708.40.

Day 1
Transport dari airport ke Patong = 150 Baht (300 baht / 2 pax)
James Bond Island package = 1000 Baht (2000 Baht / 2 pax)
Phi Phi Island package = 1000 Baht (2000 Baht / 2 pax)
Banana pancake = 40 Baht

Total Day 1 = 300 Baht + 2000 Baht + 2000 Baht + 40 Baht = 4340 Baht

Day 2
Dinner = 350 Baht

Day 3 
Banana chocolate = 50 Baht
Dinner = 200 Baht
Souviner = 800 Baht (5 tshirt, 4 FM, etc)
Booking minibus to airport = 160 Baht (320 Baht / 2 pax)

Total Day 3 = 50 Baht + 200 Baht + 800 Baht + 320 Baht = 1370 Baht

Day 4
Mineral water = 30 Baht
Sewa motor = 200 Baht
Ice cream = 50 Baht
Lunch = 120 Baht
Minyak motor = 110 Baht

Total Day 4 = 20 Baht + 200 Baht + 50 Baht + 120 Baht + 110 Baht = 510 Baht

Grand TOTAL = 4340 Baht + 350 Baht + 1370 Baht + 510 Baht = 6570 Baht

BALANCE = 7000 Baht - 6570 Baht = 430 Baht

# nak diikutkan, masa dekat airport, aku habiskan semua balance yang tinggal dengan beli dunkin donut :)

---------------------------------------------------------

Jadi, sedikit sebanyak inilah perbelanjaan aku and wife aku ke Phuket ritu, total sekali dengan flight tic and accommodation awal tu dalam RM1436. Bagi aku, tak kisahlah macam mana bajet pun, semua terpulang dekat individu tu sendiri macam mana nak plan untuk sesuatu trip, yang penting happy and enjoy. Apa yang aku tulis ni sekadar nak mengeshare pengalaman, tu jelah yang aku ada pun, kalau nak share tubuh badan, payah sikitlah. Tak pasal-pasal kena tarik telinga dengan wife aku nanti, muahaha...

Roger & out!


38 comments:

  1. Apehal yg ko nk share tbuh bdn plak?????????!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. gurau senda di pagi hari, ahaha...

      Delete
  2. ok la tu. kira masih mampu lagi la nik pi kalau bajet mcm tu.ehehe


    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...ok jer nik, sedang-sedang gitu...

      Delete
  3. boleh tahan la budget macam ni

    wah....dah lama teringin nak pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak elok pendam lama-lama kira, wajib terjah weh~..

      Delete
  4. Salam Yeop

    huh...detail nyer....
    accountant pun maleh nak mengire....kira murah la tu untk 2 org...
    yeah...yg penting enjoy the trip ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah akak, yang penting enjoy kan :)

      Delete
  5. Tak la mahal sangat kau puya belanja kalau tengok drp pic yang kau pergi sana sini tu... best la, bila ntah aku nak pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah tahan shidah, heheh...tggu promo la shidah, pastu boleh terjah ramai-ramai, baru syok...

      Delete
    2. Weh Orga lari topik la sket... naper aku dapat 3 email jer utk tukar domain... pastu bila aku buat asyik dok cakap aku punya domain salah... dah giveup lah

      Delete
    3. dalam email ketiga dari mynic.my tu, ada instruction untuk confirm account, kena klik dekat "link panjang" dalam email ketiga tu, pastu baru dapat email keempat. bila dapat email keempat, baru ko buat dekat Asiahost tu. klik klik jer, insyaallah ok...blogger yang ada problem before ni pasal email dari mynic.my, baru jer settle tukar ke dot my tadi...

      Delete
    4. aku dah boleh buat... tukar ke .my. masalah aku tak boleh tengok blog aku. boleh tengok dekat deshboard jer

      Delete
    5. shidah, cuba ko check dekat Asiahost, go Domains >> My DNS >> edit...sama tak semua 15 item tu dengan aku punya, just tukar nama blog ko jelah...

      Kalau sama and masih tak ok, ko delete semua 15 item tu and start balik dari item 8 tutorial bahagian kedua.

      Delete
  6. RM700+ seorang kira masih mampu milik lagi, bolehlah memphuket satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...itu sudah pasti mie, tunggu hari yang dinanti tu jer :)

      Delete
  7. bestlahhh.. for 2 persons.. <rm2k.. kalo kakak aku tgok ni, mesti menjerit kegirangan.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke zette? ahaha...aku pun nak jerit jugaklah...

      Delete
  8. gile arhh... mesti jadi bendahari sekolah dulu2 ni. :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...macam mana tahu?ahaha..memang pun, kalau dalam kelas, orang lain sibuk nak lantik ketua kelas, aku offer diri sendiri jadi bendahari, heheh...

      Delete
  9. Belum pernah sampai lagi phuket nih ! Murah ajer ye...Ni kira mampu milik lah !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. so-so jer rozita, budget student kan, hehe...

      Delete
  10. eh knp ak nmpk cm murah sgt travel ni? 2 org rm1500 ok sgt weh pndai baget..haha..amik ilmu sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun ambik ilmu dengan orang lain jugak hairy...sama-sama timba pengalaman :)

      Delete
  11. ok la.. kena simpan duit skrg... nak pegi phuket..

    ReplyDelete
  12. i salute with yr budget.. i m not sure i boleh buat cam u. but anyway, yang penting happyyy.. betul tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak yan, yang penting enjoy n happy :)

      Delete
  13. Seronoknya kalian ke Phuket...nanti join kami naik motor pula ke sana...Amacam..ada berani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya berani jer kak mah, tapi motor saya tak berkualiti untuk sampai sana, kalau jalan straight, top speed 90km/hr jer...kalau naik bukit,silap-silap boleh reverse ke belakang pulak, hehe...

      Delete
  14. Ok.. pandai bajet... thumbs up kekeke.
    Kita kan budjet traveller.. opss kita pulak (kalau saya la... saya memeyyy bajet.. every single sen tu memeyyy tulis).

    SHARE TUBUH BADAN tu cemana?
    hahahah larikkkkk~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je dekda, kalau bajet tak berapa cukup, memang setian inci duit tu kira, hehe...

      share tubuh badan? nak kena explain jugak ke? hehe...

      Delete
  15. TQ! first time terjah blog ni..membantu sgtt tok honeymoon bajet..kikikiki =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome maya...mana yang kurang tu, mintak maap la no :)

      Delete
  16. orga,

    aku cuba estimate budget aku ikut budget ko..hrp x burst byk sgt la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kalau nak burst pun tang makan dengan souvenir je la kot...takper, yang penting happy and enjoy :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...