Sunday, 25 March 2012

Jalan-Jalan Borneo - Sandakan & Tawau

Aku tengah hati kering sekarang ni. Al maklumlah, nak siapkan post pasal Jalan-Jalan Borneo nie, nak abiskan Sabah and pastu masuk pasal Serawak pulak. So, kitorang bertolak dari KK ke Sandakan nek MasWings, takkan KTM pulak..


Selepas mendarat, terus menuju ke hotel dulu coz nak letak barang-barang and beg-beg semua. Apa...nampak macam rumah setinggan? Ishh...tak baik tau cakap macam ni, itu kawasan perumahan tu, kalu pegi sana and perhatikan betul-betul rumah kat area situ, nampak jer macam nak runtuh, tapi pakai Astro Beyond lagi...


Sepanjang perjalanan ke hotel kitorang, kebanyakan view macam nie jer. Apa yang menarik kat Sandakan ni? hmmm...tatau la, bila tanya kat customer service kat hotel kitorang, dia cakap pun takde apa sangat. Pendapat aku, yang menarik kat Sandakan ni rainforest and wildlife habitat.


Jeti kat Sandakan. Kebetulan pulak hotel kitorang stay dekat dengan tempat ni, so dapat permandangan tepi laut. Terer betul kucing tu, tak perlu batang kail pun untuk pancing ikan. mode: kagum! :)


Adoi...hujan lebat pulak kat luar sepangjang petang sampai la ke malam nyer. So, masing-masing kebosanan and kelaparan gitu. Lepas survey kat GPS, ada restoran best. Nak comfirm, tanya la kat customer service hotel nie, memang betul, kalau datang town Sandakan, memang restoran tu menjadi salah satu tempat yang patut pergi.

 Yup, surved no pork!

Ni la restoran yang dikatakan glamor sangat tu. Nama restoran ni, Ocean King Seafood Restaurant. Besar betul restorant ni, ada hall lagi untuk semua jenis majlis. Macam biasa, disebabkan semua member aku adalah jantan sebenar, lepas tanya apa menu yang best, kitorang pun order, butter prawn sekilo, sotong celup tepung sekilo, pastu ikan kerapu bakar and sayur kailan. Masa makanan sampai, rasa-rasa macam tak abis jer. Tetapi aku tersilap, licin beb...


Selepas kekenyangan melayan seafood, kenala pergi bersukan yer. Lagipun selepas bersukan nak pergi berkaraoke pulak. On the way tue, nampak pusat bowling, so kitorang pun singgah. Tetapi...tetapi...


Kene kira pakai pensel dah...disebabkan kira manual, aku yang terer pun boleh kalah...kalah pun takpe, yang penting enjoy...

Tawau

Now aku nak citer pulak pasal pergi Tawau. Hm, yang aku tau, pulau-pulau yang best kena travel dari Tawau. Disebabkan baget yang ciput, memadailah setakat jalan-jalan dekat darat jer,  hehe...


Macam biasa, bila dah malam, pegi cari tempat makan best and pastu off to karaoke.


Hmm...seafood jer kitorang balun sejak dua menjak datang Borneo nie. Ayam tak sentuh langsung, memang murah gile la berbanding makan seafood kat semenanjung. Kalau kat semenanjung, aku rasa, mau kena dalam dua ratus ni. Tapi kat Borneo, makam cam gini, seratus pun tak sampai tau. Tengokla tu, macam-macam jenis siput order, rasa macam mana? Of coz la kitorang just pilih restoran yang tip top jer...

OK...untuk Jalan-Jalan Borneo Sabah, sampai sini jer citer nyer. Maklumlah, citer nih dah basi. Insyaallah, maybe next planning, view-view pulau pulak. Kalau boleh nak sekali amik lesen menyelam. Boleh amik view dasar laut pulak. Tapi yang tak tahan, kos untuk ambik lesen menyelam, dalam RM600 - 800 kot. Kalau ada tempat yang murah, aku akan post nanti. Kot-kot ler sape-sape jumpa tempat murah, roger-rogerla kawan-kawan, jangan layan sorang-sorang...

Next story, Sarawakian la pulak...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...