Tuesday, 19 June 2012

Overall Budget Pergi Japan

Tak terfikir pun nak buat post pasal budget pergi Japan ni sebenarnya. Tapi masa borak-borak dengan member aku, diorang ada tanya pasal budget pergi Japan, so baru terlintas di fikiran nak wat post pasal mende ni. Pasal post budget ni, aku akan bahagi kepada 2 bahagian. Bahagian pertama pasal accommodation and bahagian kedua pasal kos semasa berada di Japan selama 7 hari. Aku akan try pergi se-details yang boleh, chaiyo!!

Bahagian Pertama

Pasal accommodation, sebenarnya aku setelkan masa berada di M'sia lagi. Booking pakai Agoda.com. Masa check in hotel di Japan, just tunjuk Print Voucher jer. Hotel yang aku ambik semua jenis Small Double Room with Bathroom. So, ni budget aku pasal accommodation:

12.5.2012 - Best Western Kansai Airport Hotel (RM240)
13.5.2012 - Tidor umah kawan
14.5.2012 - Tidor dalam bas dari Kyoto ke Tokyo
15.5.2012 - Horidome Villa Hotel (RM245)
16.5.2012 - Tidor dalam bas dari Tokyo ke Kyoto
17.5.2012 - Shin Osaka Sunny Stone Hotel (RM180)
18.5.2012 - Balik M'sia

Total: RM240 + RM245 + RM180 = RM665

Bahagian Kedua

Untuk bahagian kedua, aku akan buat budget pasal kos semasa berada di Japan. Mulanya, aku hanya bawak RM3000 pergi tukar duit di Money Changer di Kajang, rate RM38.30 = 1000yen. Bila tukar ada point-point pulak, payah aih...so aku genapkan jadi 80,000yen (RM3064). Jadi, jom tengok berapa aku abiskan, muahaha...

12.5.2012
Train dari Kansai Airport ke Hineno - 440 yen (880 yen/ 2orang)

13.5.2012 (Kyoto)
Train dari Hineno ke Kyoto - 1380 yen (2760 yen/ 2 orang)
1 day pass Kyoto bus - 500 yen (1000 yen/ 2 orang)
Ginkakuji - 500 yen (1000 yen/ 2 orang)
Kinkakuji - 400 yen (800 yen/ 2 orang) 
Makan minum - 500 yen
Dinner - 1200 yen
Souviner - 4000 yen

14.5.2012 (Kyoto)
1 day pass Kyoto bus - 500 yen (1000 yen/ 2 orang)
Train Kyoto ke Inari - 140 yen (280 yen/ 2 orang)
Train Inari ke Umahori - 400 yen (800 yen/ 2 orang)
Romantic train - 600 yen (1200 yen/ 2 orang)
Train Sagaarashiyama ke Kyoto - 230 yen (460 yen/ 2 orang)
Dinner - 1200 yen 
Bus Return Ticket Kyoto to Tokyo (GOGOLINER) - 13000 yen/ 2 orang

15.5.2012 (Tokyo)
Breakfast - 1080 yen
Hakone ticket + Researved seat Romancecar = 5000 yen + 870 yen (13480 yen/ 2 orang)
Train Shinjuku ke Shibuya - 150 yen (300 yen/ 2 orang)
Train Shibuya ke Harajuku - 130 yen (260 yen/ 2 orang)
Train Harajuku ke Ningyocho - 320 yen (640 yen/2 orang)
Train Ningyocho ke Akihabara - 160 yen (320 yen/ 2 orang)
Train Akihabara ke Ueno - 160 yen (320 yen/ 2 orang)
Train Ueno ke Asakusa - 160 yen (320 yen/ 2 orang)
Train Asakusa ke Ningyocho - 170 yen (340 yen/ 2 orang)
Creepes - 450 yen (900 yen/ 2 orang)
Souviner - 2000 yen
Dinner - 2000 yen

16.5.2012 (Tokyo)
Kodemmacho ke Shinjuku - 190 yen (380 yen/ 2 orang)
Researved seat Romancecar sebab terlambat, huhu - 870 yen (1740 yen/ 2 orang)
Shinjuku ke Ropponggi - 300 yen (600 yen/ 2 orang)
Ropponggi ke Shinjuku - 300 yen (600 yen/ 2 orang)
Dinner - 500 yen
Locker - 300 yen
Black egg - 500 yen
Jagung bakar - 500 yen
Souviner - 2000 yen

17.5.2012 (Osaka)
Bus Kyoto ke Hyakumanben - 220 yen (440 yen/ 2 orang)
Bus Hyakumanben ke Kyoto - 220 yen (440 yen/ 2 orang)
Train Kyoto ke Shin Osaka - 540 yen (1080 yen/ 2 orang)
2 Day Osaka Unlimited Pass - 2700 yen (5400 yen/ 2 orang)
Dinner - 1000 yen

18.5.2012 (Osaka)
Locker - 600 yen
Makan makan - 640 yen
Souviner - 2000 yen
Express Train, Namba ke Kansai Airport -  890 yen (1780 yen/ 2 orang)

TOTAL = 72,040 yen (RM2759.132)


Balance = 7,960 yen (RM304.868)    (rate: 1000 yen = RM38.30)

Ni la terlebih terkurang perbelanjaan aku masa dekat Japan, total 72040 yen (RM2759.132) untuk 2 orang, aku and wife aku. Secara rumusan, antara tempat yang aku cover dengan budget banyak ni:

Kyoto - Ginkakuji, Kinkakuji, Togetsukyo Bridge, Fushimi Inari, Kiyomizudera, Gion, Arashiyama (Romantic train), and Bamboo Grooves.

Tokyo - Hakone trips, Shinjuku, Shibuya, Harajuku, Akihabara, Ueno, Asakusa, and Ropponggi.

Osaka - Ferris Wheel, Market place, Santa Maria Berth, Universal Studio City Walk, Nagai Botanical Garden, Osaka Museum of Natural History, Osaka Museum of History, Osaka Castle, and Namba Area.

Sebenarnya boleh dikurangkan lagi, macam kes tertinggal train untuk ke Hakone, terpaksa beli baru kos 870 yen/sorang. Pastu dekat souviner and makan-makan pun boleh dikurangkan. Kalau perasan, budget transport banyak sangat jimat dekat Kyoto and Osaka sebab pakai 1 Day Pass (Kyoto) and Osaka Unlimited Pass, just dekat Tokyo jer duit keluar macam air untuk transport, huhu...

Budget yang aku buat ni excluding flight ticket and pergi pun pandai-pandai sendiri jer. So, ni jela kot...Roger and out!

p/s: rasa-rasa, ni boleh di kira percutian budget tak? huhu~

52 comments:

  1. Good job!
    sangat berguna info cam ni utk rakan2 kita yang nak gi japan
    kalau ikutkan RM3000 utk 2 urang tu cayalah mmg banyak jimat oo
    sebab tu lau tahu perjalanan dan gunakan apa yang ada mmg sangat berbaloi
    sbb kat sana semua benda mahal....cayalah orga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm..bolehlah tahan dila,hehe...mula-mula rasa macam tak cukup, tp lepas buat itinerary betul-betul, alhamdulillah..cukup.

      Delete
  2. Bestnye jepun! 3000 tuk 2 orang kat negara matahari terbit ni kira murahla kan...

    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah zette, memang best..if AA wat promo murah-murah,bolehlah terjah lagi, haha..

      Delete
  3. Fuh detail btul ko nya bajet..menjimatkan plak tue..well done..aku br lek jgk ngan wife aku..dekat 10k jgk abis bagai..duit mcm air..mula2 bajet nak save tp tak dpt jgk..maybe sbb byk shoping kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perhh..10k ko abis dekat sana, mesti shopping sakan ni.

      Delete
  4. salam kenal.

    macma tak caya je travel ke Jepang with that budget. anyway.. back packer ok lah kot. macam akak ni, beranak pinak memang macam air kot duit kalau ke Jepang ni. Sebab tu tak masuk book lagi ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak.

      kalau beranak pinak, memang akak kena tambah budget lah kot,hehe... itinerary pun tak sama dah. budget saya kalau masuk sekali dengan booking hotel lebih kurang RM3500. tapi hotel saya settle awal-awal lagi.

      Delete
  5. Salam orga, tengah2 blogwalking ternampak post nih... kalau x betol2, memang org takkan percaya dengan bajet rm3k untuk 2 org tuh..tp Malaysia boleh! pandai betol u all planning kan.. anyway, tiket flight berapa ya..? [if u don't mind sharing...]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam farikica, itulah..endak seribu daya kan,hehe..pasal flight tiket,dah beli tahun lepas lagi, untuk 2 orang return ticket ke Osaka kos dalam RM1500 termasuk semua caj berkaitan.

      Delete
    2. Thanxs 4 sharing! I will use yr experience/write-up ni as a guidance to me if i ever go to Japan..he..he..:)

      Delete
    3. no problem farikica, just sharing what i know :)

      Delete
  6. Salam kenal orga..
    Saya baru je beli tiket AA ke Osaka bulan 2 next year. Bagus info you ni...saya tiru itinerary yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak...
      wah...sonoknyer cik rozita, masa tu rasa-rasa sipi-sipi winter to spring kan, mesti dapat main salji. macam nak ikut jer rasa, hehe~...

      Delete
  7. Yang entrance fees semua tak masuk ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah masuk sekali la zette. dekat osaka tak perlu entrance fee sebab ada guna osaka unlimited pass. dekat kyoto, just ginkakuji, kinkakuji, and naik train saga-torokko jer kena bayar. dekat tokyo pulak, semua tempat yang aku pergi tak perlu entrance fee.

      Delete
    2. wahhh...begitu rupanya.. murah jugak ni.. aku da belik letrik cooker.. harap boleh bawak ke sana and dapat la cut cost tang makan... pergi ntah bila.. merancang and mengira je sekarang nih.. doakan la aku ni ye.. heheh..

      Delete
    3. aku pun macam ang jugaklah zette, kumpul duit slow-slow. dah cukup, beli tiket dulu, pastu kumpul balik untuk cover kat sana pulak. insyaallah...

      Delete
    4. jap.. ko tak amik Kansai Unlimited Pass or Osaka unlimited pass ke time kat Osaka? aku terbaca pasal menda ni...http://www.nankai.co.jp/global/english/traffic/ticket/surutto/index.html

      Delete
    5. aku ambik osaka unlimited pass jer masa dekat osaka sebab cover sekali dengan entrance fee untuk kebanyakan landmark situ.

      Delete
    6. okay..thnx for d info... menarik nih... catit, catit...

      Delete
    7. tak saba nak baca pengalaman ko pergi sana pulak, hehe...

      Delete
  8. Tak pernah berangan nak gi Japan..tapi lepa sbaca budget ni..wah wah wah...memang nka gi sangat2!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah dengan kitorang, ingatkan nak melancong ni perlu bajet yang mahal, tapi bila dah faham trick melancong, murah jer sebenarnya...

      Delete
  9. Best baca pengalaman korang dekat Jepun. Akan ke sana april nie. Info about Hakone betul2 membantu. Nak tiru korang punya route. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi april?jeles nih...time tu tengah cherry blossom kan...kitorang pergi dulu tak dapat tengok, lupa study date yang sesuai masa beli tiket.maklum ler budak baru belajar, heheh...

      ok, no hal punya, nanti balik kongsi-kongsi pulak citer korang :)

      Delete
  10. nak tnya... saya check bilik penginapan kat sana ada yg untuk 2 org & ada yg untuk 1 org.. Klau kita g 5 org nak kena booking 2 bilik utk 2 org n 1 bilik utk 1 org ke?? klau booking 2 bilik utk 2 org je tak boleh ke?? bercadang hendak pergi bln 12 @ 1 akan dtg ne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer 2 bilik pun ok, tapi pandai-pandai ler menyelinap masuk, hehe...wah, pergi time winter, bestnya dapat main salji, jeles meh~...

      Delete
    2. nak g main salji jauh lak rasanye... flight kat tokyo tmpt main salji kat nagano... tgk mcm jauh je... klau kat tokyo tu kat mane nak cari kedai halal ye??

      Delete
    3. makanan halal dekat tokyo? hm...tips yang kawan kitorang kasi, boleh je makan dekat Subway, tapi pilih TUNA..

      Delete
  11. ok... boleh bgtau tak tmpt ape yg best kat tokyo??

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak sangat tempat yang best dekat tokyo, pergi 2 hari ritu pun tak sempat nak cover semua. boleh refer link bawah ni untuk pilihan :)

      http://www.japan-guide.com/e/e2164.html

      Delete
  12. hi there, dpt link u dari Kaki Berangan :)

    best kan japan? kitorang pun pegi laki bini time sakura and budget gile abis :D best tgk gambar2 korang, teringat plak masa kitorang pi.

    here is my links on Japan Travelogue : http://biqque.blogspot.com/2012/07/japan-travelogue.html dapat la terjah half map jepun tu hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi biqque...thanks drop by! a'ah, memang best sangat pegi japan, tengah dok plan untuk repeat lagi sekali, gigih menabung nih, huhu~...

      Delete
    2. hahaha kitorang pun gigih menabung gak sbb nak repeat jepun, nak gi belah atas plak :)

      Delete
    3. ahaha...sama-samalah kita berusaha biqque, ganbatte!!

      Delete
  13. Sonok bace xperience korg.. Kami ke sane 15 Mac ni.. hopefully x berdepan ngn masalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, semua ok jer, kata orang, japan antara negara paling selamat dekat dunia ni, cewah~...

      Delete
  14. Terbaca entry ni.. Sgt bagus info ni. Tq. Nti ada rezeki gi Japan, nak tiru itinerary nih, in shaa Allah :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum W.B.T. wow!!!! budget below 3k for 2 person??!!! seriussssss!!! waa tabik!! btw, thanx share your budget travel... heee... tak sabar nak g bulan 10 nie... mintak2 dapat la tengok autumn... kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hambooii sarah...pergi time autumn yer, jeles meh~. tambah-tambah sekarang tak perlu susah payah apply visa, lagilah...

      Delete
  16. Assalamualaikum. Tengah cari info pasal Japan, terjumpa blog ni. Thanks to BW. And thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...thanks jugak sudi singgah :)

      Delete
  17. 1 day pass kyoto and osaka tu beli dekat m'sia ke kt jepun.
    sbb sy ade bace klu pas tu kne beli siap2 kat m'sia. BTOL ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat jepun pun boleh vionara. dekat kyoto, keluar jer dari kyoto station, sebelah kanan ada tourist information center, boleh beli dekat situ. dekat osaka pulak, dari kyoto nak ke osaka, boleh singgah beli dekat tourist information jugak, macam saya dulu beli dekat shin-osaka station.

      Delete
  18. 1 lg bang.. sy akan pg 4 november ni...
    jadi sbb tu sy t'ingin sgt nak tahu pasal jepun..
    cth pasal.. VISA..dgr kate diperlukn duet dlm bank 5k sorang btol ke?
    abg buat visa mcm mne? klu dpt kite ckp2 lebih lanjut, abg blh cntact email sy..
    penamuda@gmail.com

    terima kasih.salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni untuk pergi ke Japan, dah tak perlu buat Visa. So tak perlu fikir pasal bank statement dah. boleh refer link bawah untuk lebih details:

      http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html

      Delete
  19. Hi..slm kenal..sblm ni silent reader jer..btw da book tcket ke jepun next year..nk tya..xpurchase jr pass kn?

    ReplyDelete
  20. salam jugak mazura..bestnya dah book ke jepun next year, btw saya tak beli pun jr pass. sebab main itinerary sy banyak cover sekitar kyoto and osaka..tokyo saya pergi just untuk jumpa kawan...

    ReplyDelete
  21. Ws..sy book kl-tokyo n balik osaka-kl..plannyer xnk beli jugak jr pass..nek bus je konon nk bajet..tp risau jugak kot2 lg over bajet plak kot2 sesat ker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah tak sesat lah dekat sana, kalau sesat pun, maybe minor kes la. kitorang pun penah sesat jugak, but jadikan sebagai pengalaman. bila fikir balik seronok pun ada, hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...